Tokióban tesztelik a robottanárt

Vágólapra másolva!
Általános iskolában tesztelik a tizenöt év kutatásával létrehozott robottanárt. A tokiói egyetemen kifejlesztett recepciós android felolvassa a névsort és csúnyán néz a rosszalkodókra.
Vágólapra másolva!

Az android több nyelven beszél, a névsor felolvasásával képes ellenőrizni, hogy nem lógtak-e el órájáról a tanulók, még az elvégzendő feladatokat is ki tudja osztani. Arról nincs információ, hogy Saya mikor lesz képes leadni is az óra anyagát, illetve kijavítani a megírt dolgozatokat

A Saya névre hallgató robot több arckifejezést képes megjeleníteni, latexből készült arcát tizennyolc szervómotor mozgatja. A jól viselkedő diákokra rá tud mosolyogni, a rosszalkodókra pedig képes morcosan nézni..

Arckifejezéseket is tud Saya

Az androiddal találkozhattak már az emberek, 2006 augusztusa óta ez a típus fogadja a látogatókat az egyetem recepcióján. A robotot azoknak a cégeknek szánja az egyetem, amelyek spórolásból emberi arckifejezések megjelenítésére képes gépre cserélnék hús-vér portásukat. Az elért eredményekhez tizenöt év munkája szükséges, Hiroshi Kobayashi professzor ennyi ideje dolgozik az androidon.

A japán kormány 2015-re robotot szeretne látni minden háztartásba, ezért komoly összegekkel támogatja a robotok és a mesterséges intelligencia kutatását. A 35 millió dolláros állami támogatás oka, hogy a japán népesség elöregedőben van, nehéz munkaerőt találni. A Dailt Telegraph előrejelzése szerint hét év múlva a japán népesség egynegyede lesz hatvanöt évnél idősebb.